Murtabak Megi |
Alhamdulillah hari ini dah 7 Ramadhan 1434H ^_^. Dengan rajinnya saya nak share resepi ringkas, mudah dan menjimatkan masa...
RESEPI MURTABAK MEGI DENGAN PEMANGGANG AJAIB
Sumber: pemanggang-ajaib.com
BAHAN-BAHAN
- 2 paket meggi – direbus sehingga lembut, ditos dan dibuang airnya
- 1 biji cili merah – dihiris nipis
- 1 biji cili hijau – dihiris nipis
- 1 pokok daun ketumbar atau daun bawang
- 1 ketul daging ayam baki semalam (digoreng/dibakar/sup) Saya guna chicken meatball yang diparut
- 1 sudu serbuk lada hitam
- perencah megi
- 4 biji telur – pecahkan ke dalam mangkuk
- garam secukupnya Tak letak pun sebab perencah megi kari dah masin
CARA MEMBUATNYA
- Pukul telur, kemudian campurkan kesemua bahan dan gaul sebati.
- Masukkan ke dalam pemanggang ajaib yang telah dipanaskan dan bakar guna api kecil selama lebih kurang 25 minit.
- Balik-balikkan untuk garing kedua-dua bahagian.
- Siap untuk dihidangkan ketika masih panas.
- Potong mengikut kesukaan dan makan dengan sos atau jeruk bawang merah! Cubalah ^_^
No comments:
Post a Comment