Resepi laksa sardin


Finally dapat jugak buat laksa sendiri.. tak lah susah sangat kalu guna sardin.. Senang je ha.. nak masak hari-hari pun boleh..miyahahaha... oppsss! ^_^

Jom layan resepi simple nih...

RESEPI LAKSA SARDIN
Sumber: daridapurnasya.blogspot.com

BAHAN-BAHAN

> 2 Tin Sardin Cap Ayam - Saya guna tin yg besar 1 je..
> 1 Biji Bawang Besar Holland
> Sedikit Belacan
> 1 sdb Cili Boh
> 1 Kuntum Bunga Kantan
> 7 Keping Asam Keping (Tambah kalau kurang masam)
> Sedikit daun kesum
> 1 1/2 Blander Air
> 1 Paket Laksa Eka

Untuk hiasan

> Telur rebus
> Timun
> Limau nipis
> Salad
> bawang hiris
> Lada merah hiris

CARA-CARA

1. Rebus laksa sehingga kembang dan lembut.

2. Blander sardin dengan sosnya sekali bersama 1 blander air.

3. Tambah Bawang dan belacan, blander lagi.

4. Masukkan bahan yang blander ke dalam periuk dan tambahkan 1/2 blander air lagi.

5. Masukkan cili boh dan asam keping, Didihkan.

6. Masukkan daun kesum, bunga kantan dan masak sampai mendidih.

7. Masukkan garam dan perasa.

Dah boleh hidangkan.. jangan lupa letak hiasan sebelum makan.. Baru nampak menarik.. hehehe ^_^


Just sharing what I've experienced...

No comments:

Post a Comment