Resepi kuih cara berlauk memang sedap


Maaf... jangan betulkan screen anda... ini memang post resepi kuih cara berlauk... hahaha...

Dah kenapa pic kat atas tu macam lempeng?

hahaha.... panjang ceritanya... di pendekkan cerita... layan dulu resepi nanti baru story ye... =.="


RESEPI KUIH CARA BERLAUK
Sumber asal: Blog Mat Gebu

BAHAN UNTUK INTI

  • 100 gram daging ayam, cincang halus
  • 1/2 biji bawang besar, cincang halus
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus
  • 2 hirisan halia, cincang halus
  • 3/4 camca besar rempah kari daging (Baba's)
  • 1 camca besar sos tomato
  • 1camca teh cili kisar
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1/3 cawan air
  • 1 biji cili merah, buang biji, dadu kecil2
  • Hirisan daun bawang secukupnya


BAHAN KUIH CARA

  • 75 gram tepung gandum
  • 1 biji telur gred A
  • 165 ml santan - Santan takde, so ganti ngan susu tepung + air 165ml 
  • 2 camca besar mentega cair
  • Secubit garam
  • 1 - 2 titik pewarna makanan kuning - Malas letak pewarna, so ganti dengan 1/2 sudu besar tepung jagung


CARA MEMBUATNYA 

UNTUK INTI

  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali (sama macam mat gebu jugak, guna non-stick pan), tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kisar hingga harum, masukkan sos tomato dan rempah kari, kacau rata dan masak hingga rempah garing.
  2. Masuk daging ayam cincang dan kacau rata.
  3. Tuang air dan biar hingga kering.
  4. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula.
  5. Akhir sekali masukkan sebahagian cili merah yang didadu dan juga sebahagian hirisan daun bawang. Gaul rata, rasa dan jika ok, matikan api. Sejukkan..


UNTUK ADUNAN KUIH CARA

  1. Satukan semua bahan2 untuk kuih cara, kacau rata dengan whisk hingga tidak berbintil2.
  2. Kemudian tapis dan rehatkan sebentar.
  3. Boleh juga dimasukkan ke dalam alat pengisar makanan, dan kisar hingga halus. Ketepikan.


UNTUK KUIH CARA BERLAUK

  1. Panaskan acuan kuih boulu bunga ceremai atas dapur gas, gunakan api paling kecil.
  2. Sapu setiap cetak dengan sedikit minyak makan.
  3. Masukkan adunan kuih cara dalam bekas bermuncung (guna jug plastik pun ok), tuang 3/4 penuh.
  4. Bila tepi kuih kelihatan pucat, masukkan 1/3 camca teh bahan inti di bahagian tengahnya, tabur juga sedikit cincangan cili merah dan hirisan daun bawang.
  5. Tutup permukaan acuan dengan tudung periuk. Biar 30 saat, buka dan bila permukaan kuih kering, boleh angkat. Buat kaedah sama dengan baki bahan-bahan.
  6. Hidangkan untuk minum petang...
Round 1 dapur carik acuan tak jumpa plak... takkan lah nak buang adunan.. jadik.. lempeng pon sedap.. raca macam kuih cara jugak.. haahha....

kaedah masak sama je... tuang dalam non-stick pan, agak2 bulat berdiameter 2inci, buh inti, then tutup kuali seketika. takleh lama-lama sangat kang hangit lempeng.. hehehe... 

Time makan tutup mata.. nikmatilah lempeng sambil dalam minda membayangkan kuih cara yang comel.. hahaha...

Selamat mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment