Karipap Pusing |
Ini favourite saya... Sekian.. hehehe..
Jom layan resepi.. insyaallah menjadi dan sedap.. Inti dia saya hentam jer. tapi nak guna resepi kat bawah ni pon ok jgk.. ^_^
INTI KENTANG
8 biji kentang, dipotong kiub
1 biji bawang besar, dipotong halus
2 ulas bawang putih, dipotong halus
daging kisar-ikut suka brape banyak nak guna
Segenggam udang kering, direndam & ditumbuk
3 sudu besar serbuk kari
Garam dan gula secukup rasa
Daun bawang dan daun sup secukupnya, dimayang halus
- Tumiskan bawang, masukkan serbuk kari dan tambahkan sedikit air utk mengelakkan tumisan hangus.
- Masukkan udang kering , tumiskan lagi sebentar dan masukkan kentang dan daging kisar.
- Tambahkan air sehingga secukupnya merendam kentang.
- Masakkan sehingga kentang lembut. Perasakan dengan garam dan gula.
- Masukkan daun daun bawang & daun sup, kacau sebentar dan tutup api.
BAHAN DOH
1. Doh minyak
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak. Saya guna butter yang dicairkan
1/2 cawan air suam
Campurkan secubit garam ke dalam tepung. Curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari. Sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan
2. Doh marjerin
150gm tepung gandum
100gm marjerin
Gaulkan marjerin sedikit demi sedikit sehingga mendapat doh yg tidak melekit di tangan.
Cara nak canai boleh tengok kat >>sini<< step by step dia tunjukkan..
Sedia untuk dimakan ^_^ |
p/s: Kalau duduk berdua jer, better separuh adunan..