Pop Corn Homemade Mudah Agar-Agar Pelangi! #htmlcaption2 Stay Connected

KuDapaN PeRanCiS ~MaCarOn~

Selalu tengok iklan kat tv9 ada sebut "kudapan perancis". hurmm..  apa ek kudapan perancis nih. macam tak sabar jer nak tunggu siaran ni nanti. Bukak plak internet... kuih apa plak nih.. dah lah rupa cam burger... warna-warni plak tu... menarik sungguh!!Tapi dah tak jumpa plak iklan tue.. Dah takder kot... tapi cantiknya lebih kurang cmni lah...

menarik kan..kan.. lagilah berkobar-kobar nak tau kuih apa kah gerangan nih... search plak kat google image "kudapan perancis' sebab iklan kat tv tu duk sebut-sebut jer perkataan tuh... hasilnya....


see..!!!! gambar kuih nih sama ngan iklan-iklan kat internet nih.... namanya macaron. rancangan kat tv tu pon buat kuih nih...

 Susah ker buat macaron nih?

Senang gile bila tengok kt rancangan kt tv tu... campur jer semua... dah jadi... Saya pon ngan rajinnya search lah kat internet resepi macaron.. memang ada banyak. Jadi saya ambil resepi yang bila mana ada orang komen kata menjadi.Dengan bangganya ajak adik pi cari bahan-bahan.... Semangat tinggi tu nak wat macaron sampai tidur pon mimpi macaron. hahaha... tapi time nak buat nih, ingat-ingat lupa step kat tv tu. bila dah sukat, dengan bangganya pi campur semuanya.. hahahaha... kenapa ek jadi cam cair jer...dengarlah suara-suara mak cakap, lain kali baca betul-betul.. jangan ikut pandai jer... yerlah kan.. tulih omputeh.. tak mahir sangat..hakhakhak... nampak gayanya tong sampah lah yang makan... bila baca resepi tu betul-betul baru lah paham... kena ada step yang betul... Saya buat lagi untuk kali ke 2... 

Dah ikut step tu menjadi ker?

Time ni dah mula rasa bangga cikit lah... hahahah.. pasal rupa adunan macaron tu dah ader... sama macam dalam tv. boleh piping. kira jadik lah kan..kan.. pastu resepi tu cakap biakan selama setengah jam baru leh bakar... so.. selepas setengah jam saya pon bakar. hisshhh!!! mananya kulit yang licin cam kulit telur nih. takder foot plak tu... kali ni resepi bahasa melayu kot saya ikut... mustahil lah tak faham kan..kan... lagi sekali adunan nih tong sampah yang makan...

Gambar pinjam..hehehe.. tapi camnilah rupa yang tak jadi tue..
Tapi bila baca pengalaman orang yang buat macaron nih, memang ramai yang failed pada mulanya. So saya ambik semangat diorang nih..hahaha.. mesti cuba lagi sekali..hehehe

Dah lah tue... buat lah kuih lain yang tak membazir dan confirm menjadi...

Camtulah mak saya cakap time saya nak prepared bahan-bahan untuk kali ke 3.. hahaha... time dengar tu pon rasa macam... ok fine... tak payah buat lagi.. tapi yakin gila ngan resepi kat blog nih... saya pon buat dengan takder pengharapan pon.. kalau jadi, jadilah.. kalau tak jadi, memang tak buat dah..sob..sob...
kali nih ikut betul-betul apa yang ditulih... tak tinggal satu ayat pon..hahaha... takat wat adunan tu memang dah mahirlah kan ok sebab dah ada pengalaman time buat kali ke 2 tue.. tibalah saat membakar...

So... macam mana???????

hahahaa.. see that....


Ada kulit yang licin dan ada foot... time ni rasa nak jerit-jerit jer bagi orang dengar... hahahaha... so.. dapatlah saya makan macaron hasil buatan sendiri.. Macaron coklat dengan filling coklat nutella... memang cedap..hihihi.... 

Resepi mana buat menjadik nih..??

Saper-saper nak resepi nih.. boleh lah lawati blog JaRi2yGmEnArI disini. Memang dia terangkan dengan detail... TQ JaRi2yGmEnArI.

Just sharing what I've experienced...