Lamanya tak buat entri kat blog ni... dah banyak dah cuba resepi. tapi masa tak mengizinkan =.=
Bila bos pergi site, jadinya semua kerja pun ikut bos jugaklah.. hahaha... dapatlah update blog :P Jom layan resepi ni. mudah je.. Roti puri ni sedap makan dengan sambal ikan bilis... memang yummy ^_^
RESEPI ROTI PURI
BAHAN-BAHAN
CARA MEMBUATNYA
- Satukan semua bahan yang bertanda *
- Gaul hingga berderai-derai.
- Masukkan air panas dan uli selama 3- 5minit.
- Bulat-bulatkan sebesar bola pingpong dan peram selama 30minit dalam bekas bertutup. Jangan besar-besar sangat ye.
- Panaskan minyak masak guna api sederhana perlahan, bila minyak dah panas, gelekkan doh tadi hingga nipis dan goreng satu-satu. Bila dah msukkan doh, curah-curahkan minyak pada roti puri hingga kembung.
- Boleh hidangkan, makan dengan sambal ikan bilis ^_^
Tips:
- Doh mesti gelek nipis-nipis, barulah doh boleh menggelembung bulat.
- Minyak mesti betul-betul panas dan jangan berenti curah-curah minyak selagi doh belum kembung sempurna.
- Kalau minyak dah panas sangat, boleh tutup api seketika, masukkan doh, curah-curah minyak, dah kembung baru hidupkan semula. Kalau terlebih panas, nanti doh kembung tak cantik.
No comments:
Post a Comment